Savjeti pri podučavanju osoba s intelektualnim oštećenjem

Bez obzira što je proces podučavanja osoba s intelektualnim oštećenjem složen, te osobe mogu imati osobine koje mogu pomoći u procesu poučavanja kao što su:

 • Osobe s intelektualnim oštećenjem uživaju u igri i učenju kroz igru. Zato pokušajte što više koristiti metodu učenja kroz igru. Uz to, glazba može biti glavni dio učenja i razvoja za svakog učenika, a za one sa intelektualnim oštećenjem može biti posebno snažan motivator.
 • Mogu biti radoznale i pokazati veliko zanimanje za aktivnosti koje uključuju igru.
 • Mogu imati dobar razvoj finih i grubih motoričkih vještina što olakšava upotrebu digitalnih naprava posebno pametnih telefona koje najčešće koriste osobe sa intelektualnim oštećenjem.

  Podučavanje osoba s intelektualnim oštećenjem zahtijeva prilagodbe stila komunikacije:

  • Privucite pozornost polaznika prije komuniciranja. Kada dajete upute ili razgovarate sa polaznicima provjeravajte imate li njihovu punu pozornost prije početka. To se može učiniti naglas ili gestom.
  • Budite jasni i konkretni. Može biti od pomoći davati jasne i konkretne upute o zadatku ili očekivano ponašanje i koliko vremena moraju raditi.
  • Koristite vizualne upute. Vizualne upute o zadatku ili ponašanju mogu pomoći nekim polaznicima. Također možete koristiti vizualni raspored, poster ili video kako biste ocrtali ili modelirali zadatak.
  • Nekim bi polaznicima moglo biti lakše ako mogu koristiti geste. Neki će možda morati pokazati točan odgovor umjesto da ga izgovore.
  • Dajte kratke upute neposredno prije svake aktivnosti. Može biti korisno podsjetiti učenike što želite da se usredotoče na tu aktivnost.
  • Ohrabrujte i ispravljajte. Razmislite o davanju pozitivne povratne informacije i ispravku.

  Digitalne vještine se moraju savladati tako da njihovo korištenje predstavlja rutinu. Stoga je polaznicima potrebno ponuditi puno prilika za vježbanje:

  • Polaznici će možda trebati vježbati zadatak ili ponašanje puno puta. Dosta vremena za vježbanje različitih postavki i s različitim materijalima mogu pomoći polaznicima kako bi naučili koristiti tu vještinu u drugim situacijama.
  • Ponudite manje zadataka s više prilika za vježbanje. Nudeći manje zadataka s više vremena za vježbu i rješavanje može biti korisnije nego nuditi više zadataka s malo prilika za vježbanje.
  • Pružite polaznicima puno prilika za zajednički rad. Većinu digitalnih vještina koje ljudi koriste dobili su u neformalnom učenju od osoba koje vladaju tom vještinom, a nisu učitelji.

  Uz navedeno, potrebno je poštovati pravilo da smo svi različiti i prilagoditi pristup svakom učeniku. Ukoliko je to moguće, najefikasnije je digitalne vještine podučavati individualno. Ukoliko smo empatični i razumijemo teškoće koje ima naš učenik, bit ćemo uspješniji u procesu obrazovanja. Potrebno je pripremiti individualni plan učenja za svaku osobu i pri realizaciji napraviti potrebne promjene, jer je proces učenja dinamičan.


  Više stručnih radova o dostupnosti do interneta i digitalnim vještinama, ulozi roditelja u razvoju digitalnih vještina, analizi upotrebljivosti hardvera i softvera, ulozi osoba koje podržavaju osobe sa intelektualnim oštećenjima u procesu stjecanja digitalnih vještine… Pregledaj →

  IDEAL

  Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities
  Više o projektu IDEAL – www.ideal-projekt.eu