Reci mi i zaboravit ću, nauči me i možda ću se sjetiti, uključi me i naučit ću.

Benjamin Franklin

Svijet postaje sve više digitalan, ali ne smijemo zaboraviti povezivanje ljudi.

Adam Neumann

Ako osoba prestane učiti stara je bez obzira ima li dvadeset ili osamdeset godina. Ako i dalje uči ona je mlada.

Henry Ford

Podučavanje digitalnih vještina ima svoje specifičnosti koje je potrebno uzimati u obzir u pripremi i izvedbi obrazovanja.

Dva su elementa koja su važna ukoliko želimo uspješno podučavati digitalne vještine. Naime, digitalne vještine uobičajeno podučavaju osobe koje su stručnjaci na područjima znanosti o računalima. Te osobe imaju duboka stručna znanja, ali im nedostaju pedagoška znanja. Ovaj problem možda najbolje prikazuje komentar članka o obrazovanju starijih osoba na području digitalnih vještina:

„… već dugi niz godina radim kao trener i znam da se svaku osobu može naučiti, potrebno je samo prilagoditi pristup. I mene sada uče naprednu upotrebu Worda te vidim da informatičari nemaju pojma o pedagogiji. Polaze od sebe, umjesto da se prilagode učeniku.”

Znači, ukoliko želimo da naši polaznici savladaju digitalne vještine moramo ih dobro poznavati i razumjeti njihove teškoće s kojima se susreću u procesu učenja. Moramo biti empatični i poštivati princip da smo svi različiti i skladu sa time pripremiti individualni program za svakog polaznika. Najbolje je, stoga, da proces učenja ide „jedan na jedan“ u kojem učitelj dobro upoznaje polaznika i njegov će doprinos uspješnosti učenja tada biti veći.

Drugi element koji trebamo uzeti u obzir u procesu podučavanja digitalnih vještina je da to budu vještine koje će učenik upotrebljavati svaki dan. Slično kao kod pisanja i čitanja. Kako bi naučili čitati i pisati potrebno je više vremena nego naučiti neke činjenice iz zemljopisa ili povijesti. Znači, potrebno je puno vježbanja i ponavljanja, posebno ako je učenik početnik. Digitalne vještine upotrebljavamo u kontaktu sa računalom, tablicom, pametnim telefonom. Uvijek kada se susretnemo s novim uređajem postoji strah da nešto ne pokvarimo, te je i zbog toga potreban vremenski odmak kako bi se navikli i prestali se bojati novoga. Prema tome, ukoliko želimo uspješno podučavati digitalne vještine, potrebno je dobro upoznati učenika, njegove sposobnosti, teškoće koje ima i obrazovni proces prilagoditi njegovim sposobnostima.

Nikako ne smijemo očekivati brzi uspjeh. Sjetite se koliko vam je vremena bilo potrebno da naučite čitati i pisati i bit će vam jasno da samo s puno vježbanja, strpljenja, pomoći i podrške korisniku, mogu se dobiti dobri rezultati.


Više stručnih radova o dostupnosti do interneta i digitalnim vještinama, ulozi roditelja u razvoju digitalnih vještina, analizi upotrebljivosti hardvera i softvera, ulozi osoba koje podržavaju osobe sa intelektualnim oštećenjima u procesu stjecanja digitalnih vještine… Pregledaj →

IDEAL

Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities
Više o projektu IDEAL – www.ideal-projekt.eu