Kada se nađemo u opasnosti naše tijelo luči adrenalin i kortizol kao neposredni odgovor na opasnost koja u dužem periodu povijesti naše vrste nije dugo trajala.

Nekada su opasnosti bile prije svega fizički napadi životinja ili ljudi, te su bili kratkotrajni. Danas su problemi s kojima se suočavamo dugotrajni. Primjerice: nezaposlenost, financijski problemi, obiteljski problemi, te problemi na poslu.

Na te probleme naše tijelo reagira kao u slučaju neposredne fizičke opasnosti. Adrenalin ubrzava puls, povećava tlak i snažno oslobađa energiju. To je sve potrebno kako bi se obranili (borimo ili pobjegnemo). Drugi hormon kortizol vraća nas u normalno stanje. Sve je to lijepo ako stres ne traje dugo (mjerimo ga u sekundama). Međutim ako traje duže (satima, danima ili čak mjesecima), prisustvo hormona stresa dovodi do kardiovaskularnih oštećenja i slabljenja imuniteta, te može dovesti do oštećenja u mozgu. Mogu se odvojiti neuronske mreže, prekinuti nastajanje novih neurona u hipokampusu (koji je izuzetno važan u procesu učenja), a u slučaju težeg stresa čak i uništiti stanice hipokampusa. Sve to ima pogubne posljedice na proces učenja.

Dokazano je da osobe pod stresom imaju teškoće sa matematikom, ne procesuiraju učinkovito jezik, imaju slabiju kratkotrajnu i dugotrajnu memoriju i teže se koncentriraju. Istraživanje je pokazalo da osobe pod jakim stresom na testovima kognitivnih sposobnosti imaju 50% slabije rezultate od osoba koji su pod malim stresom, osobito na području deklarativne memorije i izvršnih funkcija (koje uključuju rješavanje problema).

Znači, proces učenja ne smije biti stresan. Ukoliko želimo da uspješno učimo, moramo se osloboditi stresa. Pri tome je značajno slijeće:
• Oni koji izvode proces obrazovanja moraju izbjegavati čimbenike koji kod polaznika dovode do stresa.
• Polaznici moraju biti sposobni vladati stresom, jer program nije jedini uzrok stresa, vjerojatno tu spadaju i uvjeti u kojima polaznik živi.


Više stručnih radova o dostupnosti do interneta i digitalnim vještinama, ulozi roditelja u razvoju digitalnih vještina, analizi upotrebljivosti hardvera i softvera, ulozi osoba koje podržavaju osobe sa intelektualnim oštećenjima u procesu stjecanja digitalnih vještine… Pregledaj →

IDEAL

Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities
Više o projektu IDEAL – www.ideal-projekt.eu