Ne pitam ranjenika kako se osjeća, ja sam postajem ranjenik.

Walt Whitman, Song of Myself

Ulogu empatije pri radu s osobama s invaliditetom objasnit ćemo pomoću priče volontera koji ih uči plivati pomoću Halliwick metode: „Nikad nisam razmišljao o empatiji, kako se osjećaju druge osobe u određenim situacijama sve dok nisam prisustvovao na festivalu plivanja u Rijeci. Pozvali su me da sudjelujem u testu empatije. Prvo nam je trener rekao da plivamo samo s nogama, zatim samo s rukama. To nije bilo teško. Nakon toga smo trebali plivati zatvorenih očiju. To je bilo čudno. Nakon toga je slijedilo da plivamo samo s jednom rukom i jednom nogom leđno. I tada sam shvatio da ja pokušavam naučiti plivati osobe koje imaju određene probleme, a da nikad ne pokušavam razumijeti te probleme. Postalo mi je jasno da bez „hodanja u cipelama drugih” ne mogu učinkovito učiti moje učenike kako plivati.

I odjednom sam počeo razmišljati o raznim događajima iz mog života. Zašto sam određene ljude i događaje ocijenio na određen način, zašto sam ponekad bio ljut na postupke mojih roditelja, a sada mi je jasno da nisam bio u pravu. Da sam pokušao razumjeti osobe oko mene vjerojatno bi mi bilo lakše, imao bih kvalitetniji život. I to ne samo ja već i voljene osobe oko mene.”

Ukoliko radite sa osobama sa invaliditetom morate biti empatični, te se truditi razumjeti njihove probleme u svakodnevnom životu. Ako toga pridržavate, vaša će podrška tim osobama biti bolja i učinkovitija.

Uz to, počet ćete drugačije gledati na ljude oko sebe, njihove reakcije i komunikaciju, a time ćete poboljšati vašu kvalitetu života kao i kvalitetu života zajednice u kojoj živite i radite.

Nažalost, većina ljudi ne pokušava razumjeti druge osobe i njihovo ponašanje što dovodi do nesporazuma i problema.

Postoji sljedeća priča koja to prikazuje: U New Yorku je u podzemnu željeznicu ušao čovjek sa troje djece. Djeca su vikala i bila nemirna. Putnici su sa čuđenjem gledali to ponašanje. A zatim je čovjek rekao:“Ispričavam se, ali upravo su nam iz bolnice javili da im je majka umrla.”


Više stručnih radova o dostupnosti do interneta i digitalnim vještinama, ulozi roditelja u razvoju digitalnih vještina, analizi upotrebljivosti hardvera i softvera, ulozi osoba koje podržavaju osobe sa intelektualnim oštećenjima u procesu stjecanja digitalnih vještine… Pregledaj →

IDEAL

Improvement of Digital Skills of People with Intellectual Disabilities
Više o projektu IDEAL – www.ideal-projekt.eu